Skočiť na hlavný obsah

Novinka: Členská zóna s mesačným kalendárom

Ming Kua alebo Ming Kwa

Poznáte svoje osobné číslo Ming Kua? V tretej časti článku 7 metód Feng shui, s ktorými sa môžete stretnúť, ste našli návod, ako si vypočítate vaše osobné číslo Ming Kua.  Pri výpočtoch si dajte pozor, lebo čínsky nový rok začína až 3. - 5. februára. Keď ste sa narodili pred týmto dátumom, počíta sa, akoby ste sa narodili v predchádzajúcom roku. Každému kua číslu sa priraďujú jednotlivé trigrami a prvky. Keď ste si ho zistili alebo vypočítali, prečítajte si, aký charakter má Vaše Kua číslo.

Čas vplýva na náš priestor rovnako, ako na človeka. Každý rok sa naše Ming kua číslo presunie v rámci deväťročných cyklov a človek takto prechádza niektorou fázou tohto cyklu. Keď poznáme, ktorou fázou prechádzame, vieme jednať v súlade s ňou. Nedostávame, ako sa hovorí, polená pod nohy. Nemárnime tým energiu a robíme to, v čom máme podporu v tej fáze.

Keď poznáme sami seba, vieme potom lepšie pochopiť aj svojich najbližších, pretože oni sa môžu nachádzať v úplne inej fáze ich vlastného osobného čísla Kua.

 1 – voda – trigram Voda - Sever


Tak ako voda, aj človek s Ming Kua číslom 1 ide s prúdom. Je v neustálom pohybe. Vie sa prispôsobovať a meniť smer. Preto má rád cestovanie, čo ho prenáša z jedného miesta na druhé. Svoju citlivosť a nepokoj skrýva hlboko pod maskou bezstarostnosti. I keď je príjemný, citlivý a dobrý v sociálnych vzťahoch,
inklinuje k sebectvu.
Má dobrú intuíciu, je vytrvalý, vie dobre komunikovať, ľahko nadväzuje kontakty s druhými, cez veľké prekážky vás úspešne prevedie. Tieto vlastnosti z neho robia vodcu a diplomata.
Jeho extrémne pocity izolácie a prispôsobivá povaha ho môžu zaviesť do stavu nerozhodnosti alebo strate životného smeru. Z toho sa potom môže prejaviť strach, depresie a pocity chladu.
Ak ste človek s vodným kua číslom 1,  zostaňte v pohybe. Nezabudnite sa zahrievať pri ohni, v saune alebo teplými vývarmi.
Farby vody: čierna a tmavomodrá


Vplyv času v roku 2017 na Ming Kua 1 – v časovom cykle sa 1 dostala do centra. Tento rok sa jej neodporúča robiť zmeny a žiadne veľké rozhodnutia. Týka sa to sťahovania, zmeny zamestnania, ukončenia vzťahu. Udržať si pokoj a venovať sa osobnému rastu, odpočinku a meditáciám – je rada pre tento rok.


2 – zem – trigram Zem – Juhozápad


Ming Kua číslo 2 predstavuje najplodnejšiu, úrodnú zem. Človek s číslom 2 je starostlivý, stabilný a konzervatívny. Dáva prednosť potrebám iných a vzdáva sa svojich plánov.
Dokáže byť vytrvalý vo svojej práci, nerád marí svoj čas, ale je trochu nepraktický. Žena s kua 2 môže byť až príliš sentimentálna a materská, dávajúca, seba dáva do pozadia. Sú dva druhy zeme – zem ako mäkká pôda, zem ako tvrdá skala.
Zem typu skala má svoju najväčšiu slabosť tvrdohlavosť. Mala by prijať, že nielen jej riešenie je správne. Je rozhodná, a ako hora, nedá sa s ňou pohnúť. So zemitým človekom  2 sa ťažko vychádza, no je  najlojálnejší zo všetkých kua. On je buď váš dobrý priateľ alebo najväčší nepriateľ.
Vo vyhrotených životných situáciách zemitému Kua 2 hrozí stagnácia a cyklické uvažovanie. Vtedy by sa mal snažiť  hľadať nové podnety a možnosti.
Farby zeme: žltá, piesková, zemitá


Vplyv času v roku 2017 na Ming Kua 2 – v časovom cykle sa 2 dostala na severozápad. Je to rok tvorivej premeny a práce. Zamyslieť sa nad sebou, urobiť osobnú inventúru a vniesť poriadok a systém do svojho života. V tomto roku prebehne proces osobnej očisty a nastavenie pravidiel. Venovať sa systematickej práci – je rada pre tento rok.

 

3 – drevo – trigram Hrom – Východ


Jarná energia človeka s Ming kua 3 ho ženie stále dopredu, k novým skúsenostiam a k zmenám. Život prežíva ako jedno veľké dobrodružstvo. Preto aj dlho hľadá a mení svoj smer. Občas jedná ako dieťa, ťažko sa mu klame. Hrá rôzne role v živote, je silný, energický a príťažlivý.
Je samorast a chce byť originálny. Býva sebecký, pre druhých sa nerád obetuje. Je manipulatívny, chráni si svoje a ľahko začne žiarliť. Potrebuje vyššie ciele, má svoje sny a optimizmus. Je však netrpezlivý a môže reagovať veľmi podráždene. Je potrebné, aby sa stabilizoval a zapustil korene.
Farba dreva jang: zelená


Vplyv času v roku 2017 na Ming Kua 3 – obdobie spirituálnej premeny, prichádza k odľahčeniu, návratu k duchovnu, treba sa radovať zo života a rozvíjať hravosť, vyššia sexualita, pozor na hádky a právne spory, možnosť rozvinutia nového vzťahu, nazbierajú sa financie, dobrý rok pre dokončenie nápadov.

 

4 – drevo – trigram Vietor – Juhovýchod

Podobne, ako kua 3, aj človek s Ming Kua 4 má v sebe jarnú energiu dreva a vetra. Je umelecky zameraný a má svoje vízie s dlhodobými cieľmi. Oceňuje pekné a originálne veci. Chce byť aktívny a šťastný, vníma svoje pocity a hovorí o nich. Dokáže za sebou spáliť mosty a zo dňa na deň idú za novým cieľom. Je komunikatívny, málo praktický v dennom živote. Nepríjemné záležitosti odkladá. Nevidí čo má pred nosom, lebo je zahľadený do diaľky. Venuje sa viacerým veciam, ktoré často nevie ukončiť. Pravidlá určuje tak, aby naplnil svoje potreby. Darí sa mu v podnikaní.
Rada pre Kua 4 znie: mal by sa pozrieť na to, čo má pred sebou a zamerať sa na jednu vec.
Farba dreva jin: zelená, tyrkysová


Vplyv času v roku 2017 na Ming Kua 4 – v časovom cykle je hviezda 4 na severovýchode. Je to čas, kedy u človeka nastáva osobná vnútorná premena, niečo musí skončiť, aby mohlo k nej dôjsť. Robte veci tak, aby ste premenu umožnili. Vo vzťahu je to doba hravej, nespútanej fázy, v ktorej urobíte veľa spolu. Jasné myslenie, získavanie vecí, šport, rýchle zisky, investovanie

 

5 – zem – nemá trigram – stred

V LoShu je 5 v centre, preto aj človek s Ming Kua 5 je stredobodom sveta. Chce sa o všetko postarať, sľubuje viac, ako dokáže splniť. Potrebuje priestor. Balansuje medzi vodou a ohňom. Preto môže pôsobiť chladne, ale je srdečný. Funguje ako centrálny počítač – je v strede a je centrom. To je dôvod, prečo neznáša, keď ho niečo vykoľají. Je oporou pre okolie, dobrý organizátor. Často má pravdu a on to aj vie. Je majetnícky, zároveň milujúci partner.
Rada pre Kua 5 znie: nebrať si na seba príliš veľa, udržiavať rovnováhu a dbať na vyváženie tepla.
Fraba zeme: žltá, piesková
 

Vplyv času v roku 2017 na Ming Kua 5 – v časovom cykle je hviezda 5 na juhu. Pre toto kua to znamená dobu, kedy sa treba zbaviť “starých šiat”, radosť, žiarenie, veľa spoločenských aktivít.

 

6 – kov – trigram Nebesia – Severozápad

Človek s Ming Kua 6 miluje dokonalú organizovanosť, sebadisciplínu. Je posadnutý prácou a úspechom na úkor osobných vzťahov. Môže sa zdať tvrdý a nepružný ako oceľ, je priamy, pôsobí pyšne, chladne, ale je citlivý. Vie rozoznať, čo je správne a čo nie. Je panovačný, má rád odstup, je aj výkonný a precízny, a očakáva od druhých to isté.
Rada pre kua 6 je, aby pracoval na svojich emóciách a nezabudol, že život má v sebe aj romantiku, ktorú on tak veľmi dobre skrýva.
Farba kovu jang: biela, sivá, strieborná

Vplyv času v roku 2017 na Ming Kua 6 – v časovom cykle je hviezda na severe. Je to rok plynulej premeny, sebareflexie, sebapoznania, nového prístupu k životu, kedy by sa mal človek navrátiť sám k sebe. Sprevádzať ho môžu depresie a pocit osamelosti.
Pre štúdium je to taktiež dobrý rok. Rok, kedy treba všetko nechať plynúť, púšťať a odpúšťať. Je tu možnosť zarobiť peniaze a cestovať. Tento rok treba dať dôraz na pokoj a pozor na prechladnutie! Odporúča sa zahrievanie.

 

7 – kov – trigram Jazero – Západ

Oproti tvrdému jangovému Kovu predchádzajúceho kua 6, je Ming Kua 7 mäkšie, ale v skutočnosti svoju tvrdosť vie dobre ukryť. Človek s týmto kua číslom chce byť samostatný, nechce byť nikým riadený. Spolieha sa na svoj zdravý rozum, je veľmi praktický, systematický a vie si dobre zorganizovať veci. Prejavuje radosť zo života, optimizmus, preto je obľúbený medzi ľuďmi. Je dobrý rečník, a dokáže aj dobre argumentovať. Svoju jemnosť a pokoj dokáže obrátiť v opak a bude ostrý ako britva. Pri jednaní môže byť arogantný a netrpezlivý.
Miluje pohodlie a svoj súkromný život si chráni. Potrebuje vekom dozrieť a nájsť si zlatú strednú cestu.
Rada pre neho znie: tešiť sa zo života a dať si pozor na svoje hrubé chovanie.
Farba kovu jin: sivá, strieborná, zlatá, biela

Vplyv času v roku 2017 na Ming Kua 7 – v časovom cykle je hviezda na juhozápade. Človek sa môže vidieť cez svoje vzťahy, pestuje vzťah
k druhým, prejavenie starostlivosti o rodinu, pociťuje kolísanie hore-dole, zlepšenie kvality podnikania, pozor na stagnáciu a lenivosť, rok bude praktický, realistický, dôverný, súcitný, vhodný na uzatvorenie manželstva, zamerať sa na zdravé stravovanie a mal by sa vyhnúť priberaniu na váhe

 

8 – zem – trigram Hora – Severovýchod

Človek s Ming kua 8 predstavuje mäkkú zem. Je individualista, starostlivý, drží sa pri zemi, je zosobnením stability a vytrvalosti. Veľmi dobre si vychádzajú s inými. Držia sa hesla, čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtra. Má veľké životné plány a svojou húževnatosťou a neústupnosťou si ide za ich splnením. Potrebuje slobodu a vyhradené miesto pre seba. Má dobrú pamäť a myslenie, učí sa zo svojich chýb, ktoré neopakuje. Vie dobre narábať s peniazmi, preto dokáže naakumulovať viac peňazí, ako ostatní. Jeho extrém je fanatizmus, ktorý prejaví prílišným presadzovaním svojej pravdy. Rada pre Kua 8 je: svoju pravdu podať diplomaticky a naučiť sa prejaviť svoje emócie.
Farba zem: žltá, piesková, hnedá

Vplyv času v roku 2017 na Ming Kua 8 – v časovom cykle je hviezda na východe. Tento smer prináša do života nový štart, možnosť uskutočniť zmeny, odtrhnúť sa od minulosti. Je to búrlivý rok premien, čo sa začne, bude v ďalšom roku pokračovať, budete aktívnejší a sebaistejší aj v partnerskom vzťahu, ak ho máte, možno podráždenejší, výbušnejší a menej ochotní počúvať. Rok dobrý na vybudovanie kariéry.

 

9 – oheň – trigram Oheň – Juh

Tak ako oheň vyžaduje pozornosť, aj človek s Ming Kua 9 ju miluje. Je šťastný, spoločenský a do všetkého dáva veľkú energiu. Môže byť príliš impulzívny, spontánny a potom jedná bez rozumu. Ohnivý človek je rád stredobodom pozornosti. Má iskrivé, žiarivé oči a vidia jasne všetky možnosti. Dokáže sa rýchlo rozhodovať. V extrémnom prejave sa príliš zameria na jednu vec a nevidí celý obraz. Jeho túžba po výslní ho predurčuje na rolu zabávača alebo obchodníka. Má rád slávu a uznanie, neznesie však kritiku. Na vrchole slávy sa stane vrtošivým a nemá pochopenie pre tých, ktorí nedosiahnu ich úroveň.
Rada pre kua 9 je, aby si kontroloval svoje emócie skôr, ako sa stanú neovládateľné a snažiť sa o systematickosť.
Farba ohňa: červená, ružová

Vplyv času v roku 2017 na Ming Kua 9 – v časovom cykle je hviezda na juhovýchode. Smer prirodzeného vývoja života. Pokračujte v ceste, na ktorú ste vykročili v predchádzajúcom roku. Sledujte, kadiaľ “fúka vietor” a choďte s ním. Tento rok je dobrá komunikácia, otvorenosť. Je tu možnosť cestovania, objavovania nových obzorov a zárobku.
 

 

Ming Kua čísla sa dajú využiť aj v rámci rodiny, keď si za čísla dosadíte prvky, ktoré predstavujú kua čísla jednotlivých členov a podľa cyklu 5 prvkov zistíte, aký vzťah je medzi nimi, kto koho posiluje, oslabuje alebo ovláda. Možno vás to prekvapí, aký pravdivý obraz rodiny dostanete. Niekedy sú tie vzťahy skryté a prejavia sa až v kritickej chvíli. No tie energie stále existujú. Ako príklad si uvedieme, že muž je kua 3 alebo 4, obe sú drevo, a žena je kov, čiže kua 6 alebo 7. Aby žena muža neovládala, do vzťahu pridáme prvok vodu, ktorá oslabí kov a podporí drevo. Takto sa dajú  poznaním kua čísiel harmonizovať vzťahy doma i na pracovisku.
Poznáte cykly piatich prvkov? Ak nie, môžeme sa tej téme venovať nabudúce.

 

Pridať nový komentár

Obyčajný text

  • Nie sú dovolené žiadne HTML značky.
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.