Skočiť na hlavný obsah

Novinka: Členská zóna s mesačným kalendárom

Feng shui spálňa

Mnohí z vás si dávate túto otázku. Odpoveď hľadáte na rôznych miestach. Popularizácia feng shui v knihách, v časopisoch a na internete vás chytí, zapáčia sa vám interiéry na fotografiách, a vy si chcete zariadiť svoj dom, byt, kanceláriu, detskú izbu, spálňu, dokonca aj kúpeľňu podľa feng shui. Feng shui nepredpisuje, aký nábytok si máte dať do svojho bytu a domu. Viete si predstaviť, keby to tak bolo?

Farby podľa feng shui

Asi by sme mali všetci rovnaký interiér a v byte na juhovýchode zelenú farbu izieb, na juhu niečo červené, na severe modrú a mohli by sme tak pokračovať. Vymaľovať stred vášho domu podľa farby feng shui by ste mohli na žltú farbu. Pohyb času a jeho plynutie jedného pekného dňa, na začiatku solárneho nového roku (čínskeho), prinesie so sebou zmeny a vaša krásna žltá maľovka vám začne prinášať problémy. Lenže vy to ani netušíte a čudujete sa, čo sa deje, keď máte dom podľa feng shui.

Čo je teda feng shui, šuej, shuej, šui…?

Feng shui ( feng šuej) možno poznáte veľmi jednoducho v preklade ako VIETOR a VODA. Vietor so sebou nesie pohyb a zmenu. Voda zhromažďuje životnú silu. Vietor je nehmotný a voda hmatateľná. Vaša myseľ je vietor a telo je voda. Vietor je sloboda, proces je voda. Feng shui sú Nebesia a Zem. Medzi nimi je Človek. Feng shui je iba časťou starodávnej filozofie, v ktorej podľa tvarov kopcov a smerov vodných tokov hľadali dobré miesto pre večný odpočinok kráľov. Neskôr starí Číňania vynašli kompas a používali určité nástroje odvodené z knihy premien I Ťingu na to, aby našli najpriaznivejšie miesto pre stavbu domu. Za najdôležitejšie považovali opäť tvary kopcov a smer vodných tokov. Toto umenie geomancie nazvali Feng shui.

Energia - čchi

Veľkú pozornosť sústreďovali na neviditeľnú energiu čchi, ktorá preniká do všetkého živého. Každá entita má svoje energetické pole, ktoré ovplyvňuje city, myšlienky a presvedčenia. Na vaše pole pôsobia vonkajšie energie čchi. Keď je vonku zamračené, je to atmosféra jinová. Keď prestúpi do vášho energetického poľa, stanete sa viac jinovým aj vy. Poznáte to, ako sa vaša nálada zmení, keď je daždivý pochmúrny deň. Aby ste sa dostali do rovnováhy, potrebujete pridať jangovú energiu. Dobré svetlo, farebný dáždnik alebo oblečenie dokáže vytvoriť “slnko” nad vami. Keď máte za sebou hektický týždeň a zobudíte sa do upršaného rána, možno sa potešíte, že môžete dlhšie leňošiť v posteli, užiť si siestu popoludňajším spánkom alebo si čítať knihu. Podobne, ako počasie a jeho energie, majú aj budovy vlastnú atmosféru, ktorá ovplyvní vašu čchi. Podľa toho, koľko času v nich trávite, budú mať vplyv na to, ako sa budete cítiť.
Čínske umenie Feng shui zahŕňa svet do troch síl - Nebies, Človeka a Zeme. Človek potrebuje k svojmu životu zem, po ktorej chodí a ako matka ho živí. Rovnako potrebuje otca -  Nebesia, symbolizované Slnkom, ktoré nám odmeriava a určuje energiu času, poskytuje vzduch na dýchanie a životodarné svetlo. Preto feng shui počíta nielen priestor, ale aj čas a ich premeny. Človek by mal nasledovať oboje, aby sa stal harmonickou zložkou sveta. Pokiaľ sa tak nechová, vždy na to doplatí.

Ba gua

V bežnej literatúre Feng shui nájdete základný, magický štvorec Luo Shu, možno ho nazvať aj Bagua mapa, a dočítate sa, ako si rozdeliť pôdorys vášho domu alebo bytu. Zoznámite sa s jednotlivými sektormi a vrhnete sa na odporúčané podporné pomôcky Feng shui. Kúpite si rôzne zvončeky, fontánky, ochranných psov, slonov a myslíte si, že ste si urobili dom, byt alebo kanceláriu podľa Feng shui raz a navždy. V tom prípade ste zabudli na Čas, ktorý plynie a pekne zamieša karty. Čas všetko zmení a bude meniť neustále každým okamihom. To, čo malo byť prospešným opatrením, sa razom môže zmeniť na podporu nepriaznivých vplyvov času. Potom sa nedivte, keď vám feng shui neprináša očakávané zmeny vo vašom živote. Vaša snaha prejde do nevôle s pocitom, že aj tak to nefunguje. Predstavte si, máte krásny kabát, ktorý vás v zime príjemne hreje. Napriek tomu si ho však neoblečiete, keď je vonku horúce počasie. Lepšie urobíte, keď ho starostlivo počas leta odložíte a nenecháte ho na obdiv vašim návštevám. Vašu obľúbenú blúzku však môžete nosiť vždy. Čiže viete urobiť aj také nápravy chýb v priestore, ktoré budú prospešné po celý čas pre vás, ale aj váš dom alebo byt. Majte na mysli však staré známe príslovie, že menej je viac. Možno máte doma všelijaké feng shui pomôcky, ktoré náš trh ponúka a váš byt je ako ezoterická predajňa, sledujte však ich možnosť negatívneho pôsobenia v čase, a nič zlého sa vám neprihodí.

Feng shui bývanie

Chceli by ste mať svoj byt podľa feng shui, ale nechcete mať doma rôzne prvky, ktoré sú prevzaté z čínskej kultúry? Na nápravu a vytvorenie feng shui domova sa v tom prípade vyberú predmety zhodné s našou kultúrou a vašim prostredím. Feng shui je viac než to, ako premiestniť nábytok vo vašej feng shui spálni, je viac ako to, aké farby podľa feng shui máte vo svojej obývačke alebo ako zariadiť feng shui detskú izbu. Nezabudli ste? Na scéne feng shui sú tri veličiny. Priestor, čas a človek. Všetky tri entity majú svoj čas. Tak, ako sa narodí človek, tak sa zrodí aj dom, budova, byt, každý priestor. Svoj čas má aj čas, ale to už vás nebudem zamotávať. Feng shui poradca vám urobí feng shui “na mieru”. Zoberie do úvahy všetky tri entity, čas času, čas priestoru, čas človeka. Navrhne vám usporiadanie vášho domu a vy dosiahnete skutočné bývanie podľa Feng shui. Feng shui je o tom, ako môžete zmeniť svoj život, je nástroj na zlepšenie partnerských vzťahov, dosahovanie bohatstva a zlepšenie kariéry a je aj výnimočný systém sebarozvoja a získavania múdrosti.
Teším sa na vaše otázky, na ktoré ešte nemáte odpovede, aby ste vedeli o feng shui niečo viac. Otázky píšte do komentárov nižšie, rada vám ich zodpoviem.
 

Natália Ungerová So, 17. 09. 2016 - 20:53

Zoberie do úvahy všetky tri entity, čas času, čas priestoru, čas človeka. Mozete mi to vysetlit..
Dakujem

Hlavný administrátor So, 05. 11. 2016 - 14:11

S oneskorením Vám píšem odpoveď na otázku o čase človeka, času a priestoru. Čas času by sme mohli prirovnať k záhradke. Tak, ako nebudeme siať teplomilné rastliny na jeseň a v zime, rovnako si vieme voliť čas v čase na závažné rozhodnutia alebo úkony. Čas človeka hovorí o tom, že sme rozdielny, niekto je ranné vtáča a iný zase nočná sova. Rodina, krajina, spoločenstvo majú svoj čas a rytmus. Na niekom sú stopy času vidieť viac, niekto sa nám zdá, že nestarne.
Čas času je o tom, keď nám inak plynie čas napríklad v chorobe alebo na dovolenke. Mrazivá zima sa nám zdá nekonečná a prebúdzajúca  k novému životu - jar, nám utečie veľmi rýchlo.
A potom je to čas priestoru. Iný je život na deviatom poschodí a inak sa žije na prízemí. Porovnať môžeme aj čas mesta a čas na vidieku.
Čas rozlišujeme jinový a jangový. Jinový je pomalší a jangový je aktívny, priamy. Čas, aj keď je neviditeľný, prináša neprehliadnuteľné zmeny. Človeku i priestoru. A zmena je základným kameňom života. Týmito úvahami ideme hlbšie do metafyziky a dostaneme až k Eisteinovej relativite času. Premeny času sú však cyklické, a preto predvídateľné. Feng shui nám odhaľuje tieto cykly a možnosť pripraviť sa ne. S časom sa vieme spriateliť...

Pridať nový komentár

Obyčajný text

  • Nie sú dovolené žiadne HTML značky.
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.