Skočiť na hlavný obsah

Novinka: Členská zóna s mesačným kalendárom

Vianoce podľa Feng shui

Vianoce sa stali pre mnohých ľudí veľmi stresujúcim obdobím.  Feng shui je mocný nástroj pre vytváranie pokojnej a harmonickej energie a tu je pár tipov, ako môžete zmierniť stres a vychutnať si túto nádhernú atmosféru vianočných sviatkov. Vyzdobte si svoj domov  správnymi farbami, aby ste podporili šťastný a vyvážený tok energie a zvýšili energiu Vianoc. Vianočné sviatky prežívame v chladnejšom období, preto na vyváženie energie používame prvok Oheň. Toto je vhodné obdobie na veľa sviečok, oheň v krbe, vianočné svetlá a červeno zlaté dekorovanie.

Aj keď nám tieto prvky pomáhajú zahriať energiu domova v chladnom období, nezabudnite na zachovanie rovnováhy. Ak použijete príliš veľa ohnivého prvku, veľa červenej farby, riskujete podporu vyhorenia a citovej nerovnováhy, hlavne u ľudí s nízkou energetickou hladinou. Aj tu platí, že menej môže byť viac. Modro-bielou vianočnou dekoráciou, modrými svetlami, tiež chladnou striebornou, sivou a pokojnou bielou farbou kovu, viete vyrovnať príliš silnú ohnivú energiu Vianoc a do domu vám to vnesie nový upokojujúci pocit. Vyberte si farbu podľa vašich potrieb, ako sa cítite a aké energie potrebujete pre pocit rovnováhy, šťastia vo vašom domove. Takto sa vyhnete stresu a nedostatku energie, čo počas vianočných sviatkov a nového roka veľa ľudí pociťuje.

Kde postaviť vianočný stromček a v akých farbách ho dekorovať?

Ak ste sa už rozhodli aj pre farebnú kombináciu vašej vianočnej výzdoby a stromčeka, je dobré vybrať mu aj správne miesto. Existujú feng shui pravidlá pre vhodné umiestnenie vianočného stromčeka a jeho farebnej výzdoby.
Stromček  patrí k prvku Drevo, preto je vhodné umiestniť ho do Bagua oblasti, ktorej vládne tento prvok - to je východ a juhovýchod. Nie všetci si však môžu vianočný stromček dať do týchto sektorov. Preto vám prinášam pár tipov, ako dekorovať vianočný stromček vo všetkých sektoroch priestoru.

  • Juh - zelená a červená farba je vhodná na juhu obývacej izby alebo priestoru. Dekorácie môžu byť špicaté, kuželovité,  ozdoby dlhého tvaru, kvaple, trojuholníkový tvar, svetlá intenzívne blikajúce, farebné. Baliaci papier na darčeky by mal byť tiež červený v kombinácii so zlatou a zelenou. Ak obľubujete ružovú výzdobu, juh je vhodné miesto pre takúto voľbu.
  • Východ a juhovýchod - na východe by mal byť stromček nad 150 cm, na juhovýchode je vhodný menší, do 150 cm. Dekorácie na stromčeku môžu byť zvončeky, dlhšie ozdoby, špicaté tvary, farba zlatá, strieborná, modrá, biela, fialová. Použiť tu môžete aj staré rodinné ozdoby a ligotavé dekorácie. Stromček sa dá ozdobiť aj rôznymi pozlátkami. Svetlá v tvare zvončeka podporia energie tejto oblasti. Na vrchu stromčeka vynikne ozdoba z imela. Darčeky zabaľte do modrého alebo zeleného papiera. Na východe a juhovýchode sa vyhnite tento rok použitiu keramických ozdôb, žltej farbe a farebným svetlám. Na východe sa môže použiť tento rok aj dekorácia vhodná pre sever.
  • Centrum - stred, je tiež vhodné miesto pre umiestnenie vianočného stromčeka. Tu vyniknú keramické ozdoby, kryštály, ktoré predstavujú prvok Zem. Energiu posilníte aj pridaním červenej farby. Baliaci papier môže byť prírodný alebo v zemitých farbách, ozdobený kúskom vetvičky a červenou stuhou. Farba svetla teplá žltá.
  • Západ a severozápad  - v tejto oblasti bohato dekorujte váš stromček zlatými, bielymi, striebornými alebo oranžovými, či medenými ozdobami. Ozdoby majú byť v tvare gúľ, hviezd, v reflexných farbách. Motív anjelov sa hodí na stromček v severozápadnej časti a detské motívy na západnej časti priestoru. Studené biele svetlo v tvare hviezd vhodne doplní stromček v týchto sektoroch izby alebo domu. Darčeky zabaľte do zlatého alebo strieborného papiera a použite aj takéto stuhy. Na západe sa vyhnite tento rok použitiu keramických ozdôb, žltej farbe a farebným svetlám.
  • Severovýchod a juhozápad - stromček v týchto častiach izby alebo bytu ozdobte červenými ozdobami, použite veľa farebných svetiel, môžu mať tvar sviečky. Ako dekoráciu stromčeka použite aj rozprávkové bytosti, víly. Na severovýchode môžete použiť aj žlté a zlaté ozdoby. Papier na darčeky vyberte tiež v takýchto farbách s červenou stuhou.
  • Sever - tomuto smeru prospieva výzdoba v kovovom tóne, hlavne strieborná farba, modrá, extravagantná čierna, aj biela dekorácia. Tu použite len biele svetlo. Ozdoby majú mať charakter vodných symbolov - môžu to byť mušle, delfíny, ryby, morské panny, alebo gule a vločky, biele kvety. Darčeky vyniknú pod takýmto stromčekom v modrom, bielom a striebornom papieri. Tento rok v severnej časti domu alebo izby váš stromček môžete vyzdobiť aj kryštálmi, svetlom v teplej farbe alebo pridaním červených prvkov v malej miere.

Predpokladám, že ste si už vybrali ako najjednoduchším spôsobom dotvoriť tú správnu atmosféru Vianoc podľa princípov feng shui vo vašom domove, a kde umiestnite vianočný stromček. K správnej atmosfére Vianoc prispeje aj príjemná vôňa škorice, vanilky, zázvoru, badyánu. Vy si môžete včas naplánovať nákupy a nenechať si behanie po nákupných centrách alebo surfovanie na webe na poslednú chvíľu, čo spôsobuje najväčší stres. Adventné obdobie by mohlo byť obdobím vnútorného pokoja,  popíjania voňavého punču, vareného vína, či už na vianočných trhoch alebo v príjemne vykúrenom domove. Prajem vám, aby pre vás toto obdobie takým bolo. Aby ste prežili príjemné chvíle s vašimi blízkymi, aby svetlo rozžiareného stromčeka vyvolalo radosť vo vašich očiach a aby pokoj a zdravie sprevádzali vaše kroky aj v tomto predvianočnom čase. Prajem vám, aby ste tradície Vianoc dokázali udržať a zanechať aj ďalším generáciám tak, ako ich odovzdali vám vaši rodičia a prarodičia. Šťastné a veselé Vianoce, priatelia!

Blanka Po, 07. 12. 2015 - 21:57

Vyborny članok hmhm len mam dilemu či zmenim stanovisko stromceka alebo vymenim medenu farbu ozdob za cerveno zlatu...

Pridať nový komentár

Obyčajný text

  • Nie sú dovolené žiadne HTML značky.
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.