Skočiť na hlavný obsah

Novinka: Členská zóna s mesačným kalendárom

Feng shui spálňa

Často sa na mňa obraciate s otázkou, kde je dobré miesto pre spálňu a či ju prenechať deťom, lebo je väčšia. Možno máte dilemu aj vy, či sa vzdať spálne, ktorú ste si zariadili predtým, ako pribudli malí členovia do vašej rodiny. Ako vám deti rastú, chceli by ste im dať väčší priestor. Spálňa je v ponímaní Feng shui chápaná ako miestnosť majstrov. Preto by mala byť dostatočne veľká, vhodne vybavená na kvalitný odpočinok, pekná a harmonická.

Spálňa, či detská?

Spálňa by mala zostať pre rodičov prioritou, umiestnená ďalej od vstupných dverí, aby ste vy, ako hlavní živitelia rodiny, mali kvalitný odpočinok pre načerpanie dostatku energie. Deťom neprekáža rušnejšia zóna v dome alebo v byte. Detská izba by nemala byť ani príliš malá, ale ani veľká. Pokiaľ máte veľkú detskú izbu, urobte deťom rôzne skrýše, stany. Tie majú deti rady, lebo sa v nich cítia bezpečne a útulne, tak, ako sa cítili ešte pred narodením v lone matky. Ak si neviete rady a rozmýšľate o farbách do detskej izby, vhodné sú jemné pastelové farby pre menšie deti. Väčším deťom sa nebojte použiť v izbe živé a hravé farby. Deti farby potrebujú, ale vyhnite sa extrémnym farbám, čiernej, silným odtieňom červenej. Ani detská izba prevažne v bielej farbe, nie je vhodná pre rozvoj dieťaťa. Bez ohľadu na ming kua čísla detí, je smer spania pre deti najlepší východ a juhovýchod. Tieto smery predstavujú rast, ktorý je deťom prirodzený. Pre deti nie je dobré smerovanie hlavy pri spánku na sever a severovýchod. Ak vaše dieťa máva nočné mory alebo má problém s pomočovaním, skontrolujte, na aký smer má čelo postele.

Rodičia sú prvou autoritou pre deti a tým, že spálňa je väčšia miestnosť, deti to začnú vnímať. Aké sú ich základné role v spoločnosti? Žena je matkou a poskytuje výživu a prejavuje lásku deťom a rodine. Muž je otec a odovzdáva vzor autority, ako funguje v rodine a v poločnosti. Toto sú dva dôležité aspekty pre vnímanie detí.
Dievčatá majú základný cyklus 7 rokov. Cyklus chlapcov je 8 ročný. Počas týchto prvých cyklov od narodenia, dieťa naberá potenciál rodičov. Preto je pre deti potrebné vytvoriť bezpečný rámec a v ňom mu poskytnúť voľný pohyb, aby mohlo nazbierať skúsenosti. Tie by mali byť pozitívne, netreba ich však chrániť ani pred negatívnymi. Hlavne tie ich pripravia na ďalší život. Tým sa naučia, že niečo bolí, niečo je nebezpečné, že vie vyhrávať, ale občas sa vedieť zmieriť aj s prehrami. Čo sa deti naučia v prvých cykloch, im dá základ. To, čo sa v tomto období nenaučia, už nedoženieme žiadnou výchovou. Deťom dávame to, čo sme sa sami naučili, ale nesmieme zabudnúť na to, že našim správaním im v prvých dôležitých rokoch odovzdávame 90% my, ako vzor, do ich života.

Aj v čase predvianočnom som tu pre Vás

Oľga Szabová

Pridať nový komentár

Obyčajný text

  • Nie sú dovolené žiadne HTML značky.
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.