Skočiť na hlavný obsah

Novinka: Členská zóna s mesačným kalendárom

A je tu 3. časť článku 7 metód Feng shui, s ktorými sa môžete stretnúť. Pokračovanie je o ďalšej metóde, o čísle Ming Kua (tiež Ming Kwa, Ming Gua) a o jeho výpočte. Vaše osobné číslo Kua vám umožní robiť dobré voľby pri výbere alebo tvorbe dobrého Feng shui doma alebo v kancelárii. Ming Kua je vaše osobné energetické číslo, k výpočtu ktorého potrebujete dátum vášho narodenia.

Metóda č. 5 - Ming Kua

Pochádza zo Školy lietajúcej hviezdy, ktorá rozdeľuje ľudí na dve skupiny - východnú a západnú. Do východnej skupiny patria Kua čísla 1, 3, 4, 9. Ich priaznivé smery sú JV, V, S, J. Západnú skupinu tvoria čísla 2, 5, 6, 7, 8, a priaznivé smery pre nich sú SV, SZ, Z, JZ. Nepriaznivé smery sú vždy opačné, čiže čo je pre západnú skupinu dobré, pre východnú skupinu znamená nepriaznivé smery. Tak, ako v metóde č. 4 (Ba Zhai), majú tieto smery podľa charakteru premeny, vplyv na štyri životné oblasti - vzťahy, zdravie, prosperitu a naše poznanie, múdrosť. Rôzni ľudia majú rôzne energetické potreby. To je dôležité pri tvorbe dobrého Feng shui domáceho alebo pracovného osobného priestoru, pri jeho dekorovaní alebo používaní farieb a tvarov.
Čo znamená pre vás poznanie vášho Kua čísla? Hlavným dôvodom výpočtu osobného Kua čísla je skutočnosť, že sa podľa neho určujú vaše šťastné a nešťastné smery. Využitie je dôležité napríklad pri kúpe domu, kedy je dobré, ak predné dvere čelia jednému z vašich štyroch dobrých smerov pre prilákanie priaznivej energie (Qi, Chi). Keď už máte svoj byt, dom, kanceláriu, môžete si podľa Kua čísla zvoliť pozíciu postele, pracovného stola tak, aby ste čelili dobrým smerom. Správne nasmerovanie skvalitní váš spánok a celkové zdravie.

Teraz ste už asi zvedaví na vaše Kua číslo. Vaše osobné energetické číslo sa vypočíta z dátumu narodenia. Pri výpočte treba brať do úvahy čínsky kalendár, lebo čínsky solárny nový rok začína v iný deň každý rok. Prevažne je to medzi 3. a 5. februárom. V tom prípade počítajte rok narodenia ešte ako rok predchádzajúci. Príklad narodenia 17. 1. 1975, posledné dve čísla roku budeme brať 74. Preto, ak ste sa narodili v januári alebo vo februári, skontrolujte si, kedy v tom roku začal čínsky nový rok, lebo vaše osobné číslo môže spadať do roku predchádzajúceho.

Poďte si vypočítať vaše Kua číslo. Predtým venujte pozornosť dvom veciam.

  • Výpočty sa líšia pre mužov a pre ženy.
  • Narodeným po roku 2000 je výpočet trochu iný.

Kua číslo pre ženy narodené pred rokom 2000:

Spočítajte posledné dve čísla vášho roku narodenia, až kým súčet nie je jednociferné číslo.
Pripočítajte toto číslo k číslu 5. V prípade potreby robte súčet dovtedy, kým výsledok nie je jedno číslo.
Výsledné číslo je vaše Kua číslo.
Pre ženy narodené po roku 2000, pripočítajte k výsledku z roku narodenia číslo 6.

Príklad: žena narodená 28. 10. 1980
8+0=8+5=13 1+3=4
Kua číslo ženy narodenej v roku 1980 je 4

žena narodená 28. 10. 2004
0+4=4    4+6=10  1+0=1
Kua číslo ženy narodenej v roku 2004 je 1

Kua číslo pre mužov narodených pred rokom 2000:

Spočítajte posledné dve čísla vášho roku narodenia, až kým súčet nie je jednociferné číslo.
Odpočítajte toto číslo od čísla 10.
Výsledné číslo je vaše Kua číslo
Pre mužov narodených po roku 2000, odpočítajte  výsledok z roku narodenia od čísla 9


Príklad : muž narodený 06. 12. 1975
7+5=12  1+2=3  10-3=7
Kua číslo muža narodeného v roku 1975 je 7

muž narodený 22. 7. 2007
0+7=7  9-7=2
Kua číslo muža narodeného v roku 2007 je 2

Ako vypočítate číslo pre muža narodeného v roku 2000 alebo 2018?

Berte to ako fakt - ich Kua číslo je 9. Počítania už stačilo.

Keď ste si vypočítali svoje Ming Kua - osobné číslo, urobte to aj pre členov vašej rodiny. Priraďte k ich číslu prvok podľa teórie piatich prvkov a hneď zistíte, prečo medzi niektorými členmi rodiny môžu byť spory, alebo nezhody v partnerstve.

  • 1 - prvok Voda - skupina východná -vaše farby modrá, čierna
  • 2 - prvok Zem - skupina západná - vaše farby žltá, zemité
  • 3 - prvok Drevo - skupina východná - vaše farby zelená
  • 4 - prvok Drevo - skupina východná - vaše farby zelená
  • 5 - prvok Zem - skupina západná - vaše farby žltá, zemité
  • 6 - prvok Kov - skupina západná - vaše farby biela, zlatá
  • 7 - prvok Kov - skupina západná - vaše farby biela, strieborná, zlatá
  • 8 - prvok Zem - skupina západná - vaše farby žltá, zemité
  • 9 - prvok Oheň - skupina východná - vaše farby červená, ružová, fialová

K poznaniu a využitiu Ming Kua ako nástroja Feng shui zvoľte praktický a zdravý prístup. Experimentujte a sledujte, či to prinesie rozdielny vplyv na vaše zdravie, pohodu a úspech.
Neprepadajte však panike, ak zistíte, že váš manžel alebo partner patrí do inej skupiny a má iné číslo! Ani vtedy, keď vaše dvere nečelia vašim priaznivým smerom! Domácnosť má väčšinou viac členov a Feng shui má niekoľko nástrojov, ako priniesť do vášho života a domova pokoj a harmóniu, nie stres a obavy z toho, že niečo nezodpovedá vášmu Kua číslu. Existuje tenká hranica pri uplatňovaní Feng shui, tá, ktorá rozlišuje medzi zdravým a úspešným prístupom a negatívnym fanatizmom s ignoráciou druhého.
V každom prípade, na využitie osobného čísla sa zamerajte až vtedy, keď máte vyriešené dôležitejšie veci vo vašej domácnosti, napríklad umiestnenie spálne, ako prúdi energia do vášho priestoru, či nemáte zrkadlo oproti vstupným dverám… Váš život nie je závislý len na Kua čísle. Feng shui je predovšetkým o kvalitnej energii (Qi),  ktorá je neustále v pohybe. Nech je vaše Kua číslo a prvok akékoľvek, aby sa vám darilo, a aby ste sa cítili zdraví, potrebujete prítomnosť všetkých piatich prvkov, či už doma alebo na pracovisku. Je dôležité vedieť, aké cykly tvorí týchto 5 prvkov a podľa potreby potom podporiť alebo oslabiť ich vplyv na energie v prostredí a človeka.

Metóda č. 6 - Lietajúca hviezda

Hlavným aspektom Školy lietajúcej hviezdy (Xuan Kong Fei xing), ktorý ju odlišuje od druhých škôl  je to, že berie do úvahy časový faktor a priestor. Vplyv deviatich lietajúcich hviezd veľmi silno pôsobí pri vzniku domu, čiže stavby. Využiť poznanie ich pohybu môže výrazne pomôcť pri výbere pozemku a uložení domu na ňom, aby  dom a jeho obyvatelia boli v harmónii. Ako ostatné školy Feng shui, aj Lietajúca hviezda pracuje s princípom Yin a Yang, s teóriou Piatich elementov, s energiami 8 oblastí (Ba Zhai), 8 smerov a s magickým štvorcom deviatich čísiel Lo Shu, v ktorom sa vlastne zaznamenáva dynamický pohyb ročnej, mesačnej, dennej a dokonca aj hodinovej hviezdy. Deväť hviezd Veľkého voza má svoje miesto v štvorci a každá z nich je spojená s energiou určitého prvku, farbou, smerom a potencionálnym vplyvom na konkrétne časti tela.
Lietajúca hviezda rozdeľuje čas na 20 ročné cykly a 9 období. Cykly sa opakujú tak, ako sa strieda deň s nocou. Noc sa mení na deň, deň končí nocou. Zmeny sú teda cyklické, stále a predvídateľné.  Aby sme prežili celý cyklus, museli by sme žiť 180 rokov. Do roku 2024 žijeme v 8. období - v 8. veku s prevládajúcimi charakteristikami prvku Zem a energiou smeru severovýchod.
Nemusíte pochopiť zložitú cestu Lietajúcej hviezdy, aby ste vedeli aplikovať jej umenie, pokiaľ sa nechcete stať profesionálnym poradcom Feng shui. Výpočet a zásahy, doslova v akupunktúrnych bodoch priestoru, s praktickou aplikáciou špecifických Feng šuej liekov  prenechajte radšej odborníkovi, ktorí vám na mieru pre váš domov alebo kanceláriu pomôže vysporiadať sa s prítomnými energiami Letiacej hviezdy, či už sú pozitívne, alebo negatívne.
Ak chcete pracovať na vytvorení dobrého Feng šuej vo vašom domove alebo na pracovisku, začnite od základov, kým nie ste si istí, že máte vytvorený pevný a zdravý domov, bez neporiadku a  bez zbytočných vecí, s dostatkom prirodzeného svetla a čistého vzduchu. Pravdou je, že v používaní Lietajúcej hviezdy v priestore existuje toľko premenných v danom okamihu, ktoré nás ovplyvňujú, že je dobré rešpektovať aspoň ročnú letiacu hviezdu a oslabiť jej najhoršie vplyvy, a vyhnúť sa tak ochoreniam a iným nepríjemnostiam v našich hlavných životných oblastiach.

Metóda č. 7 - Očista priestoru

Očista priestoru nie je spojená len s Feng šuej, ale je jej dôležitou súčasťou životného priestoru. Je to dávny prostriedok na ozdravenie domov, bytov, pozemkov, s energiou ktorých sa chce človek spojiť, aby dosiahol pocit šťastia a rovnováhy. Na mnohých miestach zostávajú negatívne energie bývalých majiteľov alebo obyvateľov domu, a tie, samozrejme, môžu poznačiť aj váš život. Je dobré, ak sa viete vyhnúť takým priestorom, kde mali obyvatelia veľké zdravotné, finančné alebo osobné problémy. No, to si pomyslíte, že takých domov alebo bytov by bolo málo. Veď aj vo vašom živote sa dejú nielen príjemné veci. Či sa sťahujete do domu alebo bytu po niekom, alebo sa u vás doma udialo niečo negatívne, hádky, choroby, problémy s deťmi, priestor sa dá očistiť od emočných energií, ktoré v tom priestore zostali.
Predstavte si, ako dobre sa cítite v čistom, upratanom byte. Aký pocit máte, keď máte čerstvo vymaľované steny? Keď máte doma veľa vecí, nábytku, nepotrebných vecí, ktoré len prekladáte z miesta na miesto, vaše šaty sa povaľujú kade-tade, na pracovisku je váš stôl zasypaný papiermi, energie vo vašom priestore začínajú stagnovať, nemôžu sa hýbať. Tak isto sa cítite aj vy. A je to tu zase, pomyslíte si. Zase máte upratovať! Vy chcete Feng shui, a nie upratovanie! V očiste priestoru je však dobrý základ pre aplikovanie ostatných Feng shui liekov. Robiť Feng shui  nápravy bez základnej očisty je ako dať rybičky do znečistenej, otrávenej vody.


Ako urobiť očistu energie priestoru?

Jednoduchou a účinnou očistou je použitie octu pri upratovaní. Pridajte ocot do vody a poumývajte nábytok, riad, podlahy, vstupné dvere, rámy okien. Urobte tak aspoň jedenkrát do roka. Určite oceníte ocot aj pri praní, nebudete ho na prádle cítiť, nemajte obavy. Ocot je veľmi dobrý prostriedok pre odstránenie usadených zlých energií. Po chorobe povarte ocot a prejdite sa s ním po byte. Jeho účinok bude veľmi silný niekoľko dní.
Ďalší spôsob očisty je očista morskou soľou. Do rohov miestností nasypte soľ, nechajte jeden alebo viac dní pôsobiť, povysávajte a vyhoďte ihneď von. Soľ môžete dať aj do misiek, budete to mať jednoduchšie. Soľ absorbuje negácie. Držte sa pravidla, že čím viac soli použijete, tým viac dní nechajte soľ pôsobiť (3-7 dní).
Očistu robte v dobrej nálade, s pozitívnym naladením, pokorou a dôverou.
Priestor sa dá očistiť aj zvukom, napríklad spevom, tlieskaním, tibetskou miskou, zvonkami. Nerobte to však nikdy, keď ste nahnevaní alebo v zlej nálade. Dosiahli by ste opak.
Existujú ešte aj iné silné očistné rituály, pri ktorých je potrebné dodržať zásady, termíny a osobné priaznivé vplyvy osoby, ktorá očistu vykonáva. Takáto očista je vhodná ešte pred “veľkým” upratovaním.  Ak teda viete, že sa sťahujete alebo bývate v byte, v ktorom boli  vážne zdravotné problémy obyvateľov, exekúcie, rozvod, alebo vy sami ste prekonali traumatickú situáciu, obráťte sa na človeka, ktorý má s rituálnou očistou skúsenosti a dokáže sa ochrániť od negatívneho dopadu na seba samého.

Predstavila som vám rôzne metódy, ktoré sa používajú vo Feng shui. Ak by sa to však dalo zhrnúť v týchto pár článkoch, nebolo by potrebné venovať sa hlbšiemu štúdiu Feng shui u majstrov. Citlivé vnímanie energií priestoru môže byť pre ľudí, ktorí tam trávia svoj život, oslabené, viditeľné sa môže pre nich stať neviditeľným, to, čo majú denne na očiach, si nevšimnú, a až skúsené oko Feng shui odborníka odhalí často príčinu problémov, ktoré sa vyskytnú vo vašom živote. Preto je lepšie, keď sa Feng shui analýza vášho domu, bytu, kancelárie, firmy alebo prevádzky, robí aj na základe osobnej obhliadky miesta. Potom je komunikácia s "duchom miesta" jednoduchšia a účinnejšia.

Prajem vám krásne chvíle s Feng shui, a keď máte nejaké otázky k témam, napíšte ich do komentára nižšie, vďačne vám odpoviem.