Skočiť na hlavný obsah

Novinka: Členská zóna s mesačným kalendárom

Feng shui - Škola tvarov

Starodávna múdrosť Feng shui sa prejavuje v rôznych školách a prístupoch k poznaniu a porozumeniu pohybu silných Feng shui energií. Väčšina z toho, čo ste o Feng shui počuli alebo čítali, pochádza z kombinácie škôl. Ak plánujete Feng shui analýzu vášho domova, je dobré vedieť, aké školy absolvoval Feng shui poradca a či splní vaše očakávania. Dobrý Feng shui poradca bude vedieť, ako aplikovať poznatky z niekoľkých škôl a tým vám bude vedieť vytvoriť harmonický a ideálny domov alebo kanceláriu.

Škola formy alebo Škola krajiny skúma tvary a symboly v prostredí bez ohľadu na smery kompasu. Škola kompasu využíva Feng shui kompas a zameriava sa na aspekt času a akým spôsobom ovplyvňuje prostredie a človeka.
V USA je rozšírená škola Black Hat Sect Feng shui a je kombináciou tibetského budhizmu, taoizmu, psychológie a tradičného Feng shui.
Intuitívne - moderné Feng shui je prispôsobené tradičné Feng shui k modernému západnému štýlu života.

1. Metóda  -  Škola formy

Škola formy alebo Škola tvarov je najstaršia škola Feng shui. Je to vlastne metóda Zeme a ukáže nám, aké energie dostávame v danom mieste a čo vyjadrujú. Používa sa pre dobrú orientáciu domu na pozemku a odhalí nám, aké sú jeho kvality. Tie sú vyjadrené posvätnými zvieratami čínskej mytológie.

Čo znamenajú zvieratá vo Feng šuej?

Možno už poznáte päť zvierat  Feng shui. Dve z nich sú mýtické - drak a fénix, ostatné sú skutočné - tiger, korytnačka a had. Kde ich nájdete a aký význam majú?

  • ochranu a bezpečnosť  nám za naším chrbtom, vzadu poskytne čierna korytnačka,  ideálne pre dom je to hora, kopec, vyvýšenina, pevný múr, oplotenie, živý plot alebo iná budova za domom
  • veľký zelený drak naľavo predstavuje budúcnosť, naše ambície, ciele a silu ísť vpred, jeho poloha  je naľavo, je väčší ako tiger, okolo domu to môže byť kopec, vysoký strom, vysoká budova
  • nižší biely tiger napravo symbolizuje fyzickú silu, obranu ale aj útočnosť. Pre dom to môže byť krík, nižší strom, nižšia stavba
  • v centre je had, bdelý a sústredený, určuje smer
  • rozlet, inšpiráciu a chuť konať nám udáva červený Fénix vpredu, bájny nesmrteľný vták, môže to byť rieka, jazero, otvorený výhľad, cesta

Vplyvy týchto zvierat priamo ovplyvňujú  vašu kondíciu, zdravie, prosperitu rodiny, či firmy.
Možno si myslíte, že keď aplikujete Feng shui vo vašom domove alebo firme, musíte mať okolo seba symboly týchto piatich zvierat. Samozrejme, ak ste veľmi dobre oboznámení s čínskou kultúrou, potom používajte čínske špecifické symboly, budú dobre fungovať pre váš prospech vo Feng šuej aplikáciách.

Aký význam majú zvieratá vo vašom praktickom živote?

Zvieratá vo Feng shui sa používajú ako pomoc pre pochopenie, ako prúdi energia (čchi, Qi) okolo nás.
Predstavte si, ako sedíte vo veľkom pohodlnom kresle. Opierka chrbta je korytnačka a otvorená predná časť kresla je fénix. Operadlo na ľavej strane je opora a ochrana draka, pravé operadlo je tiger a sedacia časť je had. Pokiaľ je vám táto predstava so zvieratami nepríjemná, tak si len jednoducho predstavte vaše obľúbené kreslo a vaše pocity, keď v ňom relaxujete.
Táto metóda Školy formy vám pomôže rozhodnúť sa, kde máte sedieť v miestnosti. Za sebou by ste mali mať pevnú stenu alebo ťažší kus nábytku. Pred sebou pohľadajte fénixa - môže to byť okno, dvere do miestnosti, kozub, krásny obraz. Boky môžu byť aj bez opierok. Tie nahradí stôl, lampa alebo aj svetlo sviečky, bočná stena.

Ako sa dá ešte využiť tento princíp?

V reštaurácii alebo na stretnutiach si môžete zvoliť vhodné miesto podľa zvierat - chrbát chránený pri stene a vidieť čo najviac z priestoru pred sebou. Budete sa cítiť bezpečnejšie a pokojnejšie. Ochranu žene by mal poskytovať muž, preto by mal muž sedieť v pozícii sily - chránený od chrbta korytnačkou  a s rozhľadom fénixa, aby mohol zachytiť blížiace sa nebezpečenstvo. Už jaskynní ľudia využívali tieto princípy.
Školu formy využijeme aj  v exteriéri  pri orientácii domu na pozemku a  určenia vhodného tvaru domu.
V interiéri podľa Školy formy umiestnime postele, sedačky, kreslá, pracovný stôl a kuchyne.
Škola formy je nadradená všetkým ostatným školám Feng shui. Preto ju využívame s dávkou logiky a predovšetkým s prihliadnutím na potrebu využitia priestoru a našu kultúru bývania, aby bol náš domov príjemný a zároveň praktický.

Dajú sa aplikovať Feng shui princípy v dizajnovom bývaní?

Moderná kultúra a dizajn dnešného bývania  lahodí oku, čo často vnímate pri kúpe nábytku ako prvé, potom doma zistíte, že pohodlie niekam uniklo a sedačka vám neposkytuje taký komfort, ako ste od nej očakávali.
Trendovým sedačkám chýba korytnačka - poriadna opierka chrbta. Hľadáte komfort, vykrúcate si hlavu a krk pri rôznych polohách, lenže toto pohodlie sa prejaví neskôr bolesťami chrbtice a hlavy. Takže výrobcovia prispôsobili dizajn výrobkov potrebám užívateľov a prišli s nápadmi ako zachovať dizajn a vytvoriť zároveň pohodlie - sedačky sú vybavené výsuvnými alebo výklopnými opierkami hlavy, nôh a rôznymi polohovateľnými prvkami. Viete si predstaviť bezpečné sedadlo vo vašom aute bez použitia opierky hlavy? Aj vaše auto má svoje Feng shui. Čisté sklá na čelnom okne v aute predstavujú fénixa...
Vo Feng shui platí používanie zdravého rozumu a vekmi overených praktík, ktoré sa dajú využiť v každom priestore. Máte byt zariadený interiérovým dizajnérom? Aj vo vašom modernom bývaní sa dajú uplatniť zásady Feng shui, ktoré môžu zmeniť život nielen váš, ale aj život celej rodiny.

2. Metóda - Škola kompasu

Škola kompasu Feng shui vznikla neskôr a rýchlo získala silu a popularitu. Jej výpočty sú založené na smeroch svetových strán kompasu a ďalších kritériách. Feng shui kompas pomáha určiť tok energie v priestore.

Jej systém je trochu zložitejší, preto sa o ňom dozviete viac v 2. časti tohto článku. Sledujte môj blog, kde nájdete pokračovanie alebo sa  môžete zapísať aj na newsletter a o pokračovaní sa dozviete mailom na vašej adrese. Registráciou na stránke získate aj návod, ako si urobiť Feng shui vo vašej obývačke.

Pridať nový komentár

Obyčajný text

  • Nie sú dovolené žiadne HTML značky.
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.