Skočiť na hlavný obsah

Novinka: Členská zóna s mesačným kalendárom

Feng Shui upratovanie

Zase to upratovanie. Zdá sa vám, že upratujete stále a stále, ste ako vo večne točiacom sa kolotoči, ktorý sa nedá zastaviť? Deti majú kopu hračiek, s ktorými sa nehrajú a akonáhle sa rozhodnete s tým niečo urobiť, si práve tie hračky všimnú a nechcú o ne prísť. Nemáte to tak náhodou aj vy? Veľa vecí uchovávate, lebo vás k nim viažu spomienky, a je ich tým viac, čím viac rokov máte. Vytvárate si s nimi vzťah, ktorý môže vyústiť do lipnutia. Upracte si svoje veci, obnovte svoju energiu i energie vo vašom dome.

1. krok

V prvom rade by ste mali vedieť, čo naozaj potrebujete. Preto si urobte zoznam všetkých potrebných vecí. Začnite vlastnou mysľou a motivujte sa vizualizáciou svojho domova s čerstvou energiou, ktorá je čistá, jasná a priaznivá. Urobte si časový plán. Rozhodnite sa, či to urobíte za jeden víkend alebo vám to má trvať dlhšie. Nenechajte si však upratovanie dlhšie ako na štyri týždne, ktoré si môžete vyhradiť na rôzne miestnosti.

2. krok

Druhým krokom bude organizácia. Strávte v každej miestnosti desať minút s poznámkovým blokom a perom alebo, ak máte radšej tablet alebo poznámky v telefóne, zapisujte si tam.
V zozname vecí si napíšte, čo sa musí v každej miestnosti vymeniť, neporiadok, ktorý chcete vyčistiť, všetky opravy, ktoré chcete vykonať. Keď skončíte, poradie miestností si zvoľte podľa dôležitosti.

Dobrý tip je začať miestnosťou, ktorá má najmenší význam, a najdôležitejšiu miestnosť si nechajte nakoniec. Takto budete mať istotu, že prácu určite dokončíte.

 

3. krok

Počas upratovania použite jednu miestnosť ako pracovný sklad, kde môžete dať všetky veci, ktoré chcete darovať, predať alebo potrebujú opraviť. Veci, pri ktorých ste si istí, že ich chcete vyhodiť, neskladujte v tejto miestnosti.
Zaobstarajte si veľké a silné vrecia na odpadky, aby ste do nich mohli hádzať všetky veci, ktoré nechcete. Zbavovanie sa neporiadku má skutočne veľmi dobré terapeutické účinky, ktoré sa zvyšujú praktizovaním. Nestresujte sa tým, že budete nerozhodní v tom, čo si ponechať a čo vyhodiť. Ak máte pochybnosti pri nejakej veci, nechajte si ju. Zbaviť sa jej môžete pri ďalšom upratovaní o pol roka. Akonáhle sa v tom budete zlepšovať, zistíte, že vaša pripútanosť k materiálnym veciam sa stráca. Zlikvidovanie harabúrd nie je jednorazovaá vec. Postupom času zistíte, že ste si zvykli na určitú pravidelnosť, raz alebo dvakrát do roka.
 

4. krok

Ak si to môžete dovoliť, obnova domu s čerstvou maľovkou aspoň raz za tri roky, udržiava v dome sviežu a čistú energiu. Maľujte izbu po izbe. Pohrajte sa s farbami, ale ak máte pochybnosti, vyberte si bielu farbu, ktorá bude mať očistný účinok aj na vašu mysľ, je jangová a vhodná do všetkých miestností. Biela maľovka sa používa niekedy ako reset v živote. Nezabudnite však občas odstrániť staré vrstvy nanesených náterov pred maľovkou. Myslite pri tom na to, že všetky negatívne vrstvy budú zoškrabané a nahradené čerstvou energiou. Veď už len vôňa čerstvej farby spôsobí, že sa budete cítiť lepšie.

 

5. krok

Ďalší, veľmi efektívny spôsob na oživenie energie v dome. Investujte do nového osvetlenia, pridajte zopár svetiel naviac, vymeňte tienidlá, žiarovky, a prekvapí vás, o koľko teplejšia a jasnejšia je energia v dome.
Slnečnú energiu do domu vtiahnite kryštálmi na okne, očistite žalúzie a rolety, vyperte závesy, aby sa vchádzajúca  slnečná energia odrážala od čistých vecí zbavených prachu. Slnko má schopnosť oživiť všetko vo vašej domácnosti – steny, nábytok, vankúše, prikrývky, postele, koberce. Minulý rok sme si písali o očiste a nabíjaní matracov na slnku. Slnečná energia prináša čerstvú jangovú energiu.

 

6. krok

Posledným krokom, ktorý môžete robiť kedykoľvek, je nechať prúdiť vietor vašim domovom. Čchi – energiu nesie vietor - Feng (voda) Shui (vietor). Urobte jemný prievan a pozvite novú vzácnu energiu do domu. Otvorte viac okien v dome, funguje to lepšie, ak sú okná na opačnej strane. Týmto spôsobom môže čerstvý vzduch prúdiť dnu a odvádzať všetku starú zatuchnutú energiu von.

Keď na to nemáte čas

Dnes už nie je problém využiť profesionálne služby na upratovanie, vďaka ktorým bude váš dom žiariť čistotou a novým jasom. Keď sa však pustíte do toho sami, čistiacim procesom si vyčistíte aj hlavu. No, a v prípade, ak si neviete poradiť s organizovaním, triedením a usporiadaním veľkého množstva vecí, existujú na trhu služby zamerané na sprevádzanie  procesom triedenia a vytvorenia systému pri udržiavaní poriadku podľa Mary Kondo, ktorý je už osvedčený aj u nás. Ak potrebujete a rozhodnete sa pre túto službu, možno vás zaujme práve táto stránka poriadkumilovná.

Pridať nový komentár

Obyčajný text

  • Nie sú dovolené žiadne HTML značky.
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Only images hosted on this site may be used in <img> tags.